Siirry suoraan sisältöön

Miksi hampaiston röntgentutkimuksia tehdään?

Röntgentutkimus on tärkeä osa perushammashoitoa. Useat suun sairaudet kuten oireettomat tulehdukset, kystat, puhkeamattomat hampaat tai reiät hampaiden väleissä ja paikkojen alla eivät yleensä ilmene hammaslääkärin tekemässä kliinisessä tutkimuksessa. Näiden paljastamiseksi tarvitaan röntgentutkimusta. Varhainen puuttuminen alkaviin sairauksiin on  vaivattominta ja edullisinta. Erityisen tärkeää on yleisterveydelle vaarallisten hammasperäisten tulehdusten paikallistaminen. Hammasperäiset tulehdukset ovat usein vähäoireisia tai jopa oireettomia.

Yleisterveys ja suun röntgentutkimukset

Suussa olevien tulehdusten paikallistaminen ja  hoito on aina tärkeää sekä suun-  että yleisterveyden takia. Pahimillaan krooninen hammastulehdus voi aiheuttaa hengenvaaran, kun tulehdus leviää hammasjuuren tai ikenen kautta verenkiertoon.

Hampaiston ja leukojen röntgentutkimus on syytä tehdä aina myös ennen elinsiirtoa, sytostaattihoitoa, leukojen alueen sädehoitoa sekä ennen  nivel-, verisuoni- ja sydänläppäproteesileikkausta, jotta mahdolliset hammasperäiset tulehdukset voidaan hoitaa ennen toimenpidettä. Diabetes,maksan ja munuaisten vajaatoiminta, sidekudossairaudetja säännöllinen kortisonilääkitys alentavat elimistön vastustuskykyä, minkä vuoksi suun tulehdusten löytäminen ja hoito on kokonaisterveyden kannalta tärkeää.

Oireeton tulehdus on terveysriski. Lue lisää!