Siirry suoraan sisältöön

Kartiokeilaustutkimuksella tarkkaa diagnostista tietoa

Kartiokeilatutkimus tekee hoidosta turvallisempaa

Tomodentissa tehtävä kartiokeila-tietokonetomografiatutkimus eli KKTT- tutkimus (engl. CBCT) antaa erittäin tarkan ja helposti ymmärrettävän käsityksen kuvauskohteesta. Kuvaus on nopea ja siitä saatava sädeannos on merkittävästi pienempi verrattuna perinteiseen TT-tutkimukseen. Kuvassa pienetkin rakenteet kuvautuvat tarkkoina ja kohdetta voidaan tarkastella kolmesta eri suunnasta. Kuvaukset tehdään Moritan Accuitomo- laitteella, jossa kuvan laatu sekä sädehygienia ovat erinomaisia. Yleisimmät kuvauskohteet ovat hampaisto ja leuat sekä nenän sivuontelot.

Sinukset

Nenän sivuontelot ja suurennos ethmoidaalilokerostoista

KKTT-tutkimuksella voidaan selvittää nenän sivuonteloista ja nenäkäytävästä sinuiitit, polyypit ja kasvaimet, sekä hammasperäiset sinuiitit ja fistelit. Nenän sivuonteloiden leikkauksen suunnittelussa tällä tutkimuksella on mahdollista saada tarkka käsitys limakalvomuutosten laajuudesta ja nenän sivuonteloiden anatomiasta.

Tulehdukset ja puhkeamattomat hampaat

Tulehdus
Hermokavana

KKTT-tutkimus on parantanut merkittävästi hampaiston tulehdusten löytymistä. Hammastulehdusten kliininen oireilu on usein epämääräistä. Panoraama- ja hammaskuvauksissa noin kolmannes juurten tulehduksista jää havaitsematta. KKTT-Tutkimus paljastaa hampaiston pienetkin tulehdukset varhaisessa vaiheessa ja hoito voidaan aloittaa viivytyksettä. Erityisen tärkeää hammastulehdusten eliminoiminen on potilailla, joiden yleisterveydentila on alentunut mm. diabeteksen, sidekudossairauden tai säännöllisen kortisonilääkityksen takia. Hammastulehdukset on hoidettava myös ennen sytostaattihoitoa, leukojen alueen sädehoitoa sekä ennen keinonivel- ja verisuoniproteesileikkausta.

Puhkeamattomien alaviisaudenhampaiden poistoissa on tärkeä tietää onko poistettavien hampaiden juuret yhteydessä alaleuan hermokanavaan.  Kartiokeilakuvauksessa juurten ja hermon suhde nähdään tarkasti, minkä perusteella toimenpide voidaan suunnitella ja toteuttaa turvallisesti siten, että hermovaurioriski pystytään minimoimaan.

Implanttihoidot

Implanttisuunnittelu
Leukanivel

Implanttihoidoissa KKTT-tutkimuksella parannetaan implanttiproteettista suunnittelua ja vähennetään leikkauksen aikaisia riskejä, koska leukaluun määrästä ja muodosta saadaan tarkka käsitys. Yläleuassa määritetään nenä- ja poskiontelon laajuus ja poskionteloiden kunto. Alaleuassa on tärkeätä tietää hermorungon sijainti. Tutkimus paljastaa myös mahdollisen luusiirteen tarpeen.

Muita syitä KKTT-tutkimukseen

KKTT- tutkimus antaa erittäin tarkkaa informaatiota myös leukanivelistä, leuka- ja kasvojen alueen murtumista sekä kasvaimista.

KKTT-tutkimus tehdään istuvassa asenossa ja kestää n. 17 sekuntia.